Tarinankerronta peleissä

Pelaaminen on yleistynyt entisestään ja siitä on tullut myös täysin hyväksyttyä tekemistä myös aikuisille. Eikä kyse ole vain onnenpeleistä, vaan myös taitopeleistä – ja näissä molemmissa kategorioissa on myös tarinankerronta ottanut ison harppauksen pelaamisen sisällössä, ja tässä pieni katsaus aiheeseen lähemmin.

dead or alive II kolikkopeli

Onnenpelit ja tarinat

Onnenpelit ovat siis näitä lotto-, bingo- ja kolikkopelejä, joista kolikkopelit ovat kehittyneet niistä alun kolmen rullan symbolipeleistä aikamoisiksi tarinankertojiksi, mutta pitäen yhä sen 100 % onneen perustuva peliajatuksen voimissa. Mutta mitä näitä tarinoita sitten on peleissä, esimerkiksi viikinkiaiheen tiimoilta.

Yggdrasil tuotti muutama vuosi sitten pelin nimeltä Vikings go Berserk, joka kertoo tarinan neljästä eri viikingistä, jotka ovat ryöstöretkellä. Pelissä jokaiselle viikinkihahmolle myös oma “raivomittari” peliruudukon alta, joka täyttyy sitä mukaa kun viikingit pysähtyvät peliruudukkoon. Raivomittarin täyttyessä saa 7 ilmaiskierrosta, joilla kyseinen viikinki on myös Berzerk-tilassa. Berzerk-tilassa viikingit taas voittavat aina taistelun Seireeniä vastaan ilmaiskierrostilassa, joten voitot saattavat nousta raivoavien viikinkien kanssa todella suuriksi.

Microgaming tuotti myös jo vuosia sitten legendaarisen vampyyripeli Immortal Romancen, joka oli myös ensimmäisiä pelejä, joissa peliä varten tuotettiin omaa musiikkia, oikeasti laulettua musiikkia. Vuonna 2011 julkaistu slotti on tehty Twilight-elokuvien hengessä, joskaan mihinkään varsinaiseen kirjaan tai tarinaan ei peli pohjaudu. Kolikkopelissä on perinteinen peruspeli, joskin niitä suurimpia voittoja pääsee tavoittelemaan hauskan bonuspelin aikana.

Pelin tarina pohjautuu neljän hahmon ympärille, jotka seikkailevat viiden rullan pelikentällä. Rullien lomassa seikkailevat:

  • Sarah, joka on patologian tohtori ja tiukkojen punaisten iltapukujen ystävä.
  • Michael, salaperäinen vampyyri, johon Sarah rakastuu tulisesti.
  • Amber, joka on Sarahin paras ystävä.
  • Troy, joka on unkarilainen vampyyri ja varsinainen playboy.

NetEnt tuotti pari vuotta sitten eli 2019 uuden version legendaarisesta Dead or Alive-pelistä, ja tässä uudessa versiossa on entistä enemmän mahdollisuuksia, mutta tutut vanhan pelin hahmot. Dead or Alive 2 toimii viiden rullan sekä yhdeksän voittolinjan voimin. Rullilta pelaajat löytävät jo aikaisemmasta slotista tutut länkkärit. Tähän joukkoon kuuluvat: Billy, Kid, Belle Starr, Jesse James, Della Rose sekä Apache Kid. Symboleista löytyvät myös korttipakasta tutut luvut kympistä ässään, viskipullo, cowboyn kengät, hattu, ase sekä tietenkin seriffin merkki, joka muuten maksaa parhaat voitot tässä pelissä. Slotti tarjoaa myös wild symbolin, jonka kuva esittää viittä lainsuojatonta sekä scatterin, joka puolestaan kuvastaa varsaa. Länkkärit eivät ole aiheina ollenkaan erikoisia onnenpeleissä.

Dead or Alive 2 on halunnut tarjota kyseisen mahdollisuuden pelaajilleen ja sen ansiosta pelistä löytyy kolme bonuspelin tyyppistä ilmaiskierrostoimintoa, joissa jokaisessa voittomahdollisuuksiin vaikuttaa myös se, minkä version itse valitset. 

Ilmaiskierrokset käynnistyvät pelaajan pysäyttäessä vähintään kolme scatteria peliruudulle, jonka jälkeen valinta on yksinomaan hänen. Ilmaiskierrosvaihtoehdot löytyvät alta:

  • Train Heist ilmaiskierrokset: nämä kierrokset aktivoituvat voitonkertojien lämmittämänä. Kerroin nousee joka kerta, kun wild symboli pysähtyy rullalle, jonka lisäksi se lisää yhden lisäkierroksen aikaisempaan saldoon. Jos onnistut nostamaan voitonkertojan 16x asti, saat itsellesi viisi ilmaiskierrosta lisää. Tässä vaihtoehdossa volatiliteetti on matalin kaikista
  • Old Salon ilmaiskierrokset: peruspeliin verrattava vaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa kaikki voitot kerrotaan 2x. Lisäksi pelaajan pysäyttäessä wildin ruudulle, takertuu se paikalleen toiminnon loppuun asti. Jos onnisut pysäyttämään viisi lainsuojatonta ruudulle, saat viisi kierrosta lisää
  • High Noon Saloon ilmaiskierrokset: korkean volatiliteetin vaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa wildien lisääntyessä pelaaja kerryttää itsellensä myös voitonkerrointa. Kaksi ruudulle ilmestyvää wildia tarjoaa 2x kertoimen, kolme 3x kertoimen jne. Parhaillaan wild –symbolit voivat tarjota 15x kertoimen pelaajalle. Pelaajat nappaavat itsellensä viisi ekstrakierrosta, kun yksi wild pysähtyy jokaiselle viidelle kelalle. Tämä on toiminto, jossa voit voittaa pelin suurimman voiton, eli panoksen 100 000 kertoimella mehustettuna

Tarinat ja isot pelit

Tarinankerronta on pääosassa muutenkin markkinoille tulleissa peleissä, ja tuntuu siltä, ettei nykyään markkinoille peliä pääsisikään, jollei sillä olisi jotain tarinaa kerrottavana. Esimerkiksi toinen lännen maailmaan sijoittuva, mutta tietokoneiden maailman seikkailu-ja toimintapeli Red Dead Redemption II lähtee sekin liikkeelle tarinasta.

Red Dead Redemption 2 ei jatka tarinaa ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen. Syyn tietävät ensimmäisen pelin läpäisseet (en spoilaa). Tarina sijoittuukin 12 vuotta ennen ensimmäisen Red Deadin tapahtumia, vuoteen 1899, jossa pelaaja astuu Arthur Morgan -nimisen murjottajan bootseihin. Quentin Tarantinon The Hateful Eight -elokuvan tyylisen intron aikana Morgan lyöttäytyy yhteen Van der Linden jengin kanssa. Tiimi päättää äkkirikastua ja he ryöstävät junan. Homma menee käteen, jonka johdosta joukkueesta tulee lainsuojattomia, liittovaltion agentit ja palkkionmetsästäjät kannoillaan. Tämä asetelma on voimassa koko 60-tuntisen yksinpelikampanjan ajan, mutta omalla käytöksellä voi muuttaa pelikokemusta joko ystävällisempään tai vielä rikollisempaan suuntaan.

Red Dead Redemption 2 on roolipeli, joka on puhuttu täyteen. Peli sisältää jopa 500 000 repliikkiä, joka on noin 400 000 repliikkiä tyypillistä rpg-peliä enemmän. Kaikki keskustelut ovat kiinnostavia tai hauskoja, eikä mikään tunnu päälle liimatulta. Immersiota voi vieläpä lisätä pelaamalla ensimmäisen persoonan kuvakulmasta, jossa voi havaita kanssakeskustelijoiden intensiivisen tuijotuksen, kun tämä visertävät tarinaansa ja yrittävät saada kuulijan uppoutumaan sepitykseensä. Niin… ja mikäs sen omituisempaa kuin kävellä ensimmäisestä persoonasta pelatessa kakkaavan hevosen taakse kurkistelemaan. Hyi.

Nämä pelit ovat vain esimerkkejä siitä, mitä peliteollisuus tarjoaa aikuispelaajille, ja miksi pelaaminen on todellakin levinnyt kaikkiin ikäluokkiin, ja siitä on tullut myös aikuisille täysin hyväksytty ajanviete, ja jopa harrastus.

Jätä kommentti