Miten affiliate-markkinointi toimii?

Jos olet miettimässä oman blogisi tai sosiaalisen kanavasi valjastamista ansaitsemiselle, kannattaa huomioida, että samalla saatat muokata omaa sisältöäsi jopa sen verran, että osa lukijoista ei enää tulekaan luoksesi… tai vastaavasti markkinoimasi tuotteet saattavat tuoda lisää lukijoita.

Affiliate-markkinointi eli suomaisittain kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa markkinointia, jossa nettisivuston tai blogin ylläpitäjä ohjaa kävijöitään mainostajan sivulle omien sivujensa kautta. Jos kävijä ostaa mainostajan tuotteen tai palvelun, saa affiliate myynnistä siivun itselleen.

Affiliate-markkinointiin voi ryhtyä käytännössä kuka tahansa, jolla on kumppanuusmarkkinointiin sopiva nettisivusto tai somekanava. Toiminnan ideana on ohjata liikennettä mainostajan sivulle, joten affiliate-kumppaniksi soveltuu tätä tavoitetta tukeva taho.

Muista: Kerro kävijöillesi, että sivullasi oleva linkki on mainoslinkki, sponsoroitu linkki.

Eikö banneri tai mainos tai mainoslinkki haittaa sivua tai sosiaalisen median kanavaa ja sen lukijoita?

Moni affiliate-markkinointia harkitseva pelkää, että mainosten lisääminen omille sivuille heikentää niiden uskottavuutta. Todellisuudessa vaikutus voi olla päinvastainen. Ja jos et halua ottaa mitään kuvalinkkejä eli bannereita, Affiliate-markkinoinnin voi hoitaa vallan mainiosti pelkkien tekstiin upotettujen linkkien avulla, ja usein nämä väylät ovat myös bannerimainontaa tehokkaampia.

Jos mainostettava asia liittyy läheisesti oman sivusi tai kanavasi aihepiiriin, tulevat lukijasi tuskin närkästymään mainoksista. Päinvastoin – ne todennäköisesti koetaan hyödyllisenä lisänä sivun sisältöön.

Kuinka paljon voi tienata?

Aina välillä eri keskustelupalstoilla kysellään kuinka paljon affiliate-markkinoinnila voi ansaita. Luonnollisesti tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, vaan tämä riippuu monesta tekijästä.

Jos sivustosi tai kanavasi omaa tuhansia lukijoita, voit ansaita isojakin summia rahaa, mutta harvalla on niin paljon kävijöitä jatkuvasti. Suurimmat julkaisijat voivat olla jopa useiden kymmenien tai satojen työntekijöiden yrityksiä, mutta on paljon realistisempaa odottaa tienaavansa affiliate-markkinoinnin avulla muutamia satoja euroja kuukaudessa, eikä sekään tapahdu yleensä hetkessä. Kun affiliate-markkinointi kokemuksia kertyy, pysty tuloja myös yleensä hieman kasvattamaan.

Affiliate-markkinointi on vähän samaa kuin sen oman blogin tai kanavan lukijamäärän kasvattaminen – se vaatii pitkäjänteistä työtä, periksiantamattomuutta ja omaa halua tehdä. Mitä parempaa sisältöä ja tarpeeksi usein teet, sitä useammat ovat siitä kiinnostuneita ja löytävät sivustolle, kunhan huolehdit, että sivustosi löytyy Googlesta.

Kuinka suuria komissiot ovat?

Komissiot vaihtelevat erittäin paljon mainostajan mukaan. Usein verkkokaupat maksavat komissiota muutamasta prosentista jopa 20 prosenttiin myynneistä. Lisäksi osa mainostajista maksaa tietyn euromäärän jokaisesta myynnistä ja tämän päälle tietyn prosenttiosuuden.

Prosenttimääräisen, myynneistä tulevan komission lisäksi mainostaja voi maksaa myös julkaisijalle asiakkaaksi tulemisesta, sähköpostilistalle liittymisestä tai vaikka kanta-asiakkaaksi alkamisesta.

Miten pääsee mukaan omalla blogillaan tai sivullaan?

Affiliate-mainostamisen voi yksinkertaisimmillaan aloittaa liittymällä johonkin sopivaan verkostoon tai vaihtoehtoisesti perustamalla oman ohjelman. Toki liittymällä verkostoon saat suoraan yhteyden mainostajiin, mikä voi nopeuttaa tulosten saamista. Toisaalta, jos perustat oman ohjelman pystyt täysin itsenäisesti päättämään esimerkiksi maksettavien komissioiden määrät.

Helpoin tapa affiliate-markkinoinnin aloittamiseen julkaisijana on jo olemassa olevan sivuston käyttäminen. Toki sitä varten voidaan luoda myös täysin uusi niche-sivusto tyhjästä. Puhtaasti kumppanuusmainontaa varten luotoja sivustoja kutsutaan usein termillä affiliate-sivusto.

Alaan liittyvä lainsäädäntö ja mainonnan tunnistettavuus on kuitenkin yksi asia, johon kannattaa tutustua. Alla linkkejä aiheeseen liittyviin kirjoituksiin.

3 kommenttia artikkeliin ”Miten affiliate-markkinointi toimii?”

Jätä kommentti