Mistä parhaat diilit?

Sosiaalisessa mediassa näkee päivittäin enenevässä määrin, kuinka jo yhtä työtä tekevät etsivät mahdollisuuksia uusiin töihin. Yksi tällainen mahdollinen lisätyö on nimenomaan mainostaa tuotteita tai palveluita omissa kanavissaan eli solmia sopimus jonkun mainostajan tai peräti mainosverkoston kanssa.

Seurasimme juuri tänään erästä Facebook keskustelua, josta nostimme tähän julkaisuun pari juttua:

Onko niitä affiliaermarkkinointi ”listauksia”/sivustoja Suomen kielellä? En oo löytäny. Eli jos linkkejä saisi suomen kielisiin, Lontoo taipuu vain arkielämän haasteisiin.

Useimmat järkevästi harkittavat affiliate-markkinointi verkostot ovat kansainvälisiä, mutta ne joilla on enemmän myös suomalaisia asiakkaita mainostajina, tuottavat myös suomenkielisen käyttöliittymän ja koko mainostenhallinta on suomeksi. Itse suosittelemme kyllä tällaisessa tilanteessa suomenkielisen palvelun etsimistä – esimerkiksi meidän sivustomme affiliate-verkostojen kautta.

Mitä tämä affiliatemarkkinointi on? Pitääkö itsellä olla joku nettisivu olemassa tätä varten? Mitä tarvitaan jotta pääsee alkuun?

Affiliate-verkostoon pääsee mainoksia esittämään sillä, että sinulla on jokin kanava jonka kautta saat esitettyä mainostajien kuvia linkkeineen. Yleisimmin käytetyt ovat selkeästi tällä hetkellä erilaiset kotisivut, blogisivustot sekä Facebook. Myös muut sosiaalisen median kanavat kyllä käyvät, kunhan saat mainostamaasi kuvaan liitettyä oman linkkisi, jotta saat ne mahdolliset provisiot itsellesi.

Pitääkö olla yrittäjä/kevytyrittäjä, että pystyy tekemään siis? En ole vielä ehtinyt tutustua kovin paljoa aiheeseen, mutta yritin luoda tiliä tutustuakseni yhteen sivustoon, mutta se kaatui siihen, että piti valita joko yksityinen tili (sitten sanottiin jotain, että ei voi laskuttaa) tai business tili, mutta sitä ei pystynyt tekemään loppuun ilman kaikkia veronumeroita yms. Mitä edes tarkoittaa coc number? Tämä mietityttää nyt ekaksi.. 

Oma yritys helpottaa aina. Kun on tekemisissä toisten yritysten kanssa mainosalustana niin Y-tunnus (COC-numero on yrityksen tunnus mikä on Suomessa sama kuin tuo Y-tunnus) on hyvä olla olemassa. Omana itsenä eli henkilönä laskuttaminen voi olla yllättävän hankalaa, ja jälkiverot voivat tulla yllätyksenä näistä tuloista.

Jos joku tekisi affiliate oppaan for dummies niin voisin asiasta jopa maksaa. Aika ei millään riitä perehtymään kaikkeen mitä se alkuun vaatisi. Olisi hyvä tietää miten lähteä rakentamaan omaa affiliate juttua ihan alusta eli mitä tarvitsee että saa ensimmäisen affilinkin laitettua esim. pinterestiin, youtubeen, blogiin jne. Ja mitä systeemin ylläpito kk kustantaa jos ottaa oman domainin jne. Eli kovasti kiinnostaa ja jonkun verran olen aiheesta lukenut mutta missään ei ole selkeää ohjetta miten konkreettisesti affiliate systeemi rakennetaan. Kiinnostaa niin suomi kuin ulkomaan mahdollisuudetkin

Näin monipuolinen kysymys ei olekaan helppo vastata, ja moni kohta vaatisi tietoa alasta ja aiheesta. Esimerkiksi kotisivujen eli blogin ylläpito voi lähteä nollasta eurosta ja olla kymmeniä euroa kuukaudessa, varsinkin jos siellä on verkkokauppakin sinulla mukana.

Itse affiliate toiminta ei maksa mitään ja alkuun tarvitaan aktiivinen kanava, jotta esittelemäsi tuotteet ja mainokset oikeasti saisivat osumia ja sitä kautta kenties myös kauppaa. Älä odota, että jokainen mainostekstisi tai artikkelisi, videosi näkevä oikeasti tilaisi, tai edes kiinnostuisi tuotteesta niin paljoa, että lähtisi sitä samantien opiskelemaan, tutustumaan ja kenties jopa ostamaan.

Paljonko mainostamisesta yleensä voi pyytää, onko joku perus prosentti tms?

Tämä liittyy vastaavasti siihen, kun sitten tehdään oma sopimus yksittäisen mainostajan kanssa ja silloin hinnoittelu muodostuu kyllä aika lailla sen perusteella, kuinka monta euroa mainostaja voisi odottaa saavansa olemalla näkyvillä omassa kanavassasi. Jos vaikka sinulla käy 1000 asiasta kiinnostunutta lukemassa ja katsomassa markkinoinnin, niin niistä kenties 50 saattaa kiinnostua ja ehkä 10 tilata – kuinka paljon sitten asiakas on valmis maksamaan näistä kymmenestä ostajasta riippuu aika paljon siitä myydäänkö euron vai tuhannen euron tuotetta.

Jätä kommentti