Millainen on hyvä teksti eli copy – 8 ohjetta hyvään tekstiin

Kirjoittajat käyttävät termiä ”tyyli” paljon, mutta se on väärä nimitys copywritereille, koska ”tyyli” ei toimi Internetin erittäin lyhyessä huomiotaloudessa – netissä tekstien pitäisi yleisesti olla lyhyitä, selvästi lyhyempiä kuin aiemmin.

Myös affiliate-markkinoinnin sisällöntuotannossa on hyvä osata kirjoittaa nasevasti.

Hyvä teksti ei välttämättä ole ”tyylikäs”

Mutta kirjoituksella, joka luo luottamusta, auktoriteettia, rakentaa suhteita ja saa ihmiset puhumaan, jakamaan ja ostamaan, on suuri kysyntä. Tyylin puute saa sen toimimaan, joten kirjoittajia, jotka hallitsevat tämän ”tyylin”, etsitään ja kunnioitetaan.

Hyvä mainos on sellainen, joka myy tuotetta kiinnittämättä huomiota itseensä.

Legendaarinen mainosmies David Ogilvy

Se kuulostaa epäintuitiiviselta, mutta se kestää paineen alla, ja loistava sisältömarkkinointi perustuu juuri tähän lähtökohtaan.

Lauseessa ei saa olla tarpeettomia sanoja, kappaleessa ei turhia lauseita, samasta syystä kuin piirustuksessa ei saa olla tarpeettomia viivoja eikä koneessa saa olla tarpeettomia osia. Tämä ei edellytä, että kirjoittaja tekee kaikista lauseistaan lyhyitä tai että hän välttää kaikkia yksityiskohtia ja kohtelee aiheitaan vain pääpiirteissään, vaan että jokainen sana kertoo.

William Strunk v. 1918

Selkeä viesti on avain tehokkaaseen tekstiin

Tee jokaisesta sanasta kertova. Tyyli johtuu enemmän siitä, mitä ihminen on, kuin siitä, mitä hän tietää. Toisin sanoen jokainen kirjoittaja voi muistaa säännöt, mutta se, miten saat ihmisten huomion, vaatii jonkin verran luovuutta.

1. Otsikon kirjoittaminen 101

On vain yksi syy, miksi asiakkaasi tai prospektisi lukee yhden sanan kirjoittamastasi kopiosta: otsikkosi. Tätä sinun pitäisi miettiä 70% kirjoittamastasi ajasta.

Aloita näistä neljästä asiasta:

  • Hyödyllinen
  • Kiireellinen
  • Ainutlaatuinen
  • Erittäin spesifinen

2. Käytä yleistä oikeinkirjoitusta

Erikoissanat ja yleisten sanojen muunnelmat häiritsevät lukijoitasi ja vetävät heidät pois kertomastasi tarinasta (ellei väestöryhmäsi ole 7-13-vuotiaita tyttöjä). Vältä siis puhdasta käyttökieltä, slangia ja pyri käyttämään lähes kirjakieltä.

Twiitit ja tekstiviestit vaativat lyhyyttä, slangia ja LOL-lyhenteitä, mutta yhteydenpito yleisöösi pidemmässä kopiossa vaatii vähemmän häiriötekijöitä.

3. Aseta lukija etusijalle

Meidän tehtävämme copywritereina on hyödyntää yleisömme toiveita, unelmia ja pelkoja. Tämä vaatii tutkimusta ja sanan ”sinä” taikuutta.’

4. Kirjoita luonnollisella tavalla

Tämä on välttämätön vinkki kaikille bloggaajille ja copywritereille. Sinun on puhuttava yleisösi kieltä ja tehtävä se tavalla, joka välittää, että olet todellinen henkilö, jolla on aito kiinnostus tarjota apuasi ja asiantuntemustasi.

Miten muuten mahdolliset lukijasi ja asiakkaasi oppivat tuntemaan sinut, pitämään sinusta ja luottamaan sinuun?

Jopa jotain niin yksinkertaista kuin post-it-note, jossa on muutama luettelomerkki, toimii kirjoittamisen tukena. Onnistuneet kirjoittajat käyttävät ääriviivoja. He eivät tukahduta luovuutta … mutta ne auttavat muistuttamaan sinua pysymään asiassa.

5. Älä kirjoita liian monimutkaisesti

Hienot sanat ja lauserakenteet saattavat olla merkki äidinkielen osaamisesta, mutta ne eivät toimi sisältömarkkinoinnissa.

Jos et voi selittää sitä yksinkertaisesti, et ymmärrä sitä tarpeeksi hyvin

Albert Einstein

Älä liioittele. Superlatiiveilla on valta tuhota kopiosi. Kun liioittelet tai liioittelet väitteitäsi (esimerkiksi tekaistuilla suositteluilla), olet vaarassa menettää yleisösi luottamuksen. Hillitty lupaus tekee usein parempaa työtä lukijoiden huomion kiinnittämisessä kuin huutaminen.

6. Tarkista ja kirjoita uudelleen

Olen surkea copywriter, mutta olen hyvä toimittaja.

David Ogilvy

Hän muokkasi ensimmäistä luonnostaan neljä tai viisi kertaa ennen kuin näytti sen asiakkaalle, joka väistämättä muuttaisi sen uudelleen.

7. Älä sekoita metaforia

Jos tuote laulaa, kun sitä käytetään oikein, mutta uppoaa, jos sitä käytetään väärin, se on syyllistynyt siihen, että se on sekä laulajatar että ankkuri, ja tämä on erittäin häiritsevää.

Pidä kiinni jommastakummasta metaforasta, mutta älä molemmista yhdessä lauseessa.

8. Yksinkertainen on aina parempi

Kerro jokainen sana. Poista sanat, jotka ovat vain silmänlumetta. Teksti on haiku, yksinkertainen mutta mieleenpainuva. Älä sotke sitä, kiitos.

Yksi kommentti artikkeliin ”Millainen on hyvä teksti eli copy – 8 ohjetta hyvään tekstiin”

Jätä kommentti