Etätyö, digityö, lisätyö

Monet joutuvat nykypäivänä etsimään ja tekemään tavallisen ykköstyönsä lisäksi myös toista työtä. Mutta onko se työ siivoamista, auttamista – eli sellaista reaalista työtä, vai enemmän digityötä, sisällöntuottamista, kirjoittamista, videointia? Minkälaisia lisätöitä voi tehdä digityöläisenä paikasta riippumatta?

Etätyö ja digitaalinen työ lisääntyivät äkillisesti organisaatioiden työmuotona etätyösuositusten myötä. Etätyö nojautuu vahvasti digitaalisiin ratkaisuihin, joten etätyön sijaan voidaankin puhua digitaalisesta työstä. Digitaalisen työympäristön kehityksen suurimpia haasteita on luoda yhtenäinen työkalujen ja käytäntöjen kokonaisuus, joka tehokkuuden lisäksi luo etäällä toimivien sidosryhmien välille yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa. Selkeä käyttötarkoitus ja yhteiset käytännöt parantavat käyttökokemusta ja käyttöastetta organisaatiossa.

Onko sinusta itsenäiseen työhön?

Oman blogin tai vblogin rakentamista ei määrää kukaan, mutta jos haluat joskus siitä jotain myös tienata, hommat täytyy tehdä – ja ne kannattaa tehdä alusta alkaen hyvin.

Monet tietotyöläiset ovat tottuneet tekemään töitä niin toimistolta, asiakkaalta kuin omasta kodistaankin käsin. Kasvaneen etätyön lisäksi poikkeuksellinen maailmantilanne vaikuttaa tekemiseen monin eri tavoin. Totuttelu ja itsensä johtamisen treenaaminen tulevat takuulla tarpeeseen, kun uusia työn tekemisen keinoja haetaan samalla kun arki kotona saa uusia muotoja.

Entä se työaika- ja määrä? Tietotyö, digityö, liikkuva työ, etätyö, läsnätyö. Pilvipalveluiden ansiosta työtä voi tehdä nykyään missä ja milloin vain, aikavyöhykkeestä ja laitteesta riippumatta. Työntekijät ovat jatkuvasti “online” ja somen siirtyessä osaksi myös työelämää, työntekijällä ja työnantajalla on mahdollisuus kommunikoida yli perinteisten työaikojen ja -välineiden. Kun teet omasta vapaasta tahdostasi lisätöitä, digitöitä, voi useimmiten itse määritellä kuinka paljon ja koska töitä teet, mutta se samalla suoraan korreloituu todennäköisesti ansaittuun euromäärään.

Itsenäisiä digialan etätöitä

Millaisia tehtäviä sitten saattaisi olla tarjolla niille tunneille, kun et ole päätyössäsi? Voit työskennellä kokopäiväisesti tai sovittaen työaikasi muihin menoihisi, esim. opiskeluusi.

  • asiakaspalvelu
  • puhelinmyynti
  • tukipuhelin
  • ohjelmistoalan työt
  • Suunnittelijat
  • kirjoittajat
  • kuvittajat
  • kyselyt ja tutkimukset ja niihin vastaaminen


Työnantajat tai tilaajat myös yleensä huolehtivat, että tiedät mitä teet eli saat työhön tarvittavan koulutuksen. Opit taitoja, joita tulevaisuuden työnantajat varmasti arvostavat. Voit nostaa tulojasi merkittävästi omalla ahkeruudellasi tai huonommassa tapauksessa vietät vapaa-aikaasi tekemällä jotain, mistä et saa senttiäkään rahaa -mieti mitä oikeasti voit ja haluat tehdä.

Affiliate-markkinointi

Kuten tämä sivusto paljon käsittelee, niin yksi vaihtoehto on ottaa ne omat digitaaliset kanavat hyötykäyttöön ja lähteä tekemään affiliate-markkinointia, tai sitten aivan perustaa joku nimenomaan ansaintaa ajatellen. Maailmalla on tarjolla jos minkälaista tavaraa ja palvelua jonka yhteyteen voit alkaa rakennella blogeja ja sivustoja – suurin kustannus tulee olemaan oma aikasi!

Diginomadi?

Lyhyesti sanottuna diginomadi on henkilö, joka tekee töitä tietokoneella paikkariippumattomasti. Todellisuudessa diginomadin määritelmiä on olemassa  kuitenkin yhtä monta kuin kyseistä elämäntapaa eläviä ihmisiäkin. Mitä kaikkea diginomadi voi sitten tarkoittaa?

Diginomadi on käännös ja  lyhenne englannin kielisestä digital nomad nimityksestä. Nimityksen voi jakaa kahteen osaan. Nomadi tarkoittaa perinteisesti ihmistä joka ei asetu tiettyyn vakinaiseen paikkaan asumaan vaan liikkuvat esimerkiksi laiduntavien eläimiensä mukana. Wikipedia kuvaa diginomadien olevan ihmisiä, jotka käyttävät teknologiaa hyväkseen ansaitakseen elantonsa eläessään nomadin elämää. Diginomadit työskentelevät normaalisti ulkomailla co-working tiloissa, kahviloissa, kirjastoissa tai asuntoautoissa. Diginomadi voi olla matkalla yhtämittaisesti kymmenen vuotta tai viettää ulkomailla vuodessa vain joitakin kuukausia. Se mikä erottaa diginomadin läppärityöläisestä on nimenomaan nomadi osuus eli matkustaminen.

Mitä haluat tehdä ja milloin? Missä haluat olla? Diginomadina sinulla on paljon enemmän valinnanvapautta verrattuna ”normaaliin elämään”.

Kun et ole sidottu yhteen tiettyyn paikkaan, voit matkustaa mielesi mukaan, tai ennenkaikkea tehdä töitä siellä, missä sitten oletkaan, ei sinun tarvitse matkustaa minnekään jos et halua…

Jätä kommentti